Aurinkosähkö kiinnostaa yrittäjiä, yksityisiä ihmisiä ja sijoittajia muun muassa sen ekologisuuden ansiosta. Oletko itse suunnitellut alkavasi tuottaa auringosta omaa energiaa yrityksellesi tai kotiisi? Tiedätkö, miten aurinkosähkön tuottaminen tapahtuu?
Yhä useammat yritykset, taloyhtiöt ja kotitaloudet ovat innostuneet tuottamaan omaa aurinkosähköä. Tämä kehityssuunta on hyvä ja toivottavakin. Aurinkosähkö on yksi ympäristöystävällisimmistä sähköntuotantomuodoista. Se on uusiutuvaa, hiilidioksidipäästötöntä ja vastuullista sähköä.
Ympäristöystävällisyyden lisäksi kiinteistöön asennetut aurinkopaneelit pienentävät sähkölaskua tuntuvasti. Aurinkopaneeleilla parantaa kiinteistön energiatehokkuutta monin verroin. Kun olet asentamassa kiinteistöön aurinkopaneeleja, kannattaa myös muistaa, että paneelien asennustyö oikeuttaa kotitalousvähennykseen.
Miten aurinkosähkö tuotetaan?
Aurinkosähkön tuottaminen tapahtuu siten, että auringon säteilyenergia muutetaan sähkövirraksi. Tämä tehdään aurinkopaneelien avulla. Aurinkopaneelissa on aurinkokennoja, jotka muuttavat auringon säteilyenergian sähköenergiaksi.
Aurinkopaneelit kannattaa asentaa rakennukseen, jos on kiinnostunut uusiutuvasta energiasta ja haluaa tehdä ympäristötekoja. Kun tuottaa itse osan sähköstä aurinkopaneeleilla, on omavaraisempi myös sähkön siirron suhteen. Aurinkopaneelien avulla tuotat sähköä itse ja se vähentää näin ostosähkön määrää.
Aurinkopaneelit tuottavat Suomessa sähköä hyvin jo maaliskuun alusta lähtien pitkälle syyskuuhun. Kevät on otollista aikaa aurinkosähkön tuotantoon, sillä auringon säteet heijastuvat myös lumen pinnasta. Aurinkopaneelit myös toimivat sitä paremmin, mitä kylmempää on. Tuotanto ei myöskään lakkaa kokonaan pimeimpinäkään talvikuukausina. Hajasäteily on tärkeä osa aurinkopaneeleiden energiantuotantoa.
Tiesitkö nämä seikat aurinkosähköstä ja aurinkopaneeleista?
1. Sähköä syntyy muulloinkin kuin kirkkaassa auringonpaisteessa.
Joskus oletataan, että aurinkosähköä syntyy vain silloin, kun aurinko paistaa täydeltä terältä. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Aurinkopaneelit nimittäin reagoivat kirkkauteen. Näin ollen suoran auringonpaisteen lisäksi tuotantoa tulee pilviselläkin säällä sekä hajasäteilystä.
2. Aurinkosähköjärjestelmän avulla säästää sähkölaskussa.
Säästöä syntyy sekä sähkön ostokustannuksista että siirtomaksuista ja veroista. Kannattavinta on ensisijaisesti itse hyödyntää tuotettu sähkö. Jos sähköntuotantoa jää yli, sen voi myydä sähköverkkoon.
3. Aurinkosähköjärjestelmästä on moninaista hyötyä.
Aurinkosähköärjestelmän kannattavuus näkyy muutoinkin kuin säästönä sähkölaskussa ja saavutettuna tuottona. Myös järjestelmän kunnossapitokustannukset ovat pienet, sillä se ei sisällä kuluvia osia. Näiden hyötyjen lisäksi järjestelmä nostaa kiinteistön arvoa ja vaikuttaa positiivisesti koko asuinalueen imagoon.